U Srbiji, Bogoljub Karić je, praktično, porodično ime dato njegovim preduzetničkim i političkim dostignućima u proteklih nekoliko decenija. Međutim, ono što ovog poslovnog magnata čini još više poštovanim je njegova Karić Fondacija, koja je nedavno priznala nagrađivani diplomski nastup talentovanih studenata Akademije umetnosti BK.

Karić fondacija je veliki podržavalac umetnosti i mladih pojedinaca. Zbog toga promoviše da mladi glumci iz Akademije umetnosti BK putuju u Minsk, prestonicu Belorusije, da učestvuju na značajnom međunarodnom pozorišnom festivalu.

Krajem 2018. godine studenti u klasi profesora Andreja Šepetkovskog i Milana Neškovića na Akademiji umetnosti BK učestvovali su u diplomskoj predstavi pod nazivom Galeb na Festivalu Teatralny Koufar. Odatle su kući odneli tri nagrade: Nešković́ je dobio nagradu za najboljeg režisera; Miloš Lazarov dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu; Gordana Đokić́ dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu.

Studentska izvedba “Galeba“, zasnovana na romanu Antona Čehova, bila je jedna od 23 najbolje predstave izabrane u aprilu 2018. koje će biti prikazane na festivalu u Minsku u septembru 2018. godine. Ukupno 70 predstava se takmičilo za 23 nagrade.

Ne treba da čudi činjenica da je predstava studenata Akademije Galeb bila naveliko hvaljena prošle jeseni, s obzirom na jedinstvenu i složenu prirodu predstave. Galeb dramatizuje umetničke i romantične sukobe koji se odvijaju između četiri lika: poznati pisac Boris Trigorin; glumica na zalasku Irina Arkadina; nevina Nina; i Irinin sin, dramatičar Konstantin Treplev.

Kada je predstava prvobitno bila premijerno prikazana krajem 19. veka, njena premijera je bila veliki neuspeh. Zapravo, publika je bila tako neprijateljski raspoložena da su, kada su poštovaoci kasnije rekli Čehovu da je njegova produkcija postala ogroman uspeh, nije verovao. Međutim, predstava je, u stvari, prilično brzo postala trijumfalna produkcija, i očigledno još uvek ubira pohvale zahvaljujući talentovanim mladim ljudima na Akademiji umetnosti BK.